TE GAST

Te gast

De overige gasten voor 2018-2019 worden t.z.t. bekend gemaakt.

Najaar 2019

Za 14 sept
Melvin Könings. Melvin kom je op heel veel plaatsen tegen in de West Betuwe. Ontmoet je hem niet hevig plukkend achter de bas of spelend op piano dan hoor je hem wel gepassioneerd oreren over alles wat hem interesseert. Natuurlijk ook over politiek, hij is zelfs even wethouder geweest en dat is al een verhaal apart.

Za 21 sept (twee gasten)
Maurice Kummer, kunst met passie staat op zijn visitekaartje. Hij is immer op zoek naar Passie. Hij exposeerde het afgelopen jaar o.a. bij de Heerlijckheid Herwen met het thema littekens.

Anna Lena Penninx, net als Anna Ågren gezegend met Zweedse roots, maakte zich de afgelopen acht jaar, als Gelders Statenlid, sterk voor meer biodiversiteit. In haar nieuwe functie als lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Rijn- IJssel bewaakt ze als een ware leeuwin de waterkwaliteit. Daarnaast kan ze prachtig vertellen over de natuur.

Za 28 sept

Anne-Marie Jung is actrice, comédienne en zangeres. Je kent haar wellicht van ‘Wie is de Mol?’, de show met André van Duin, Klokhuis of misschien van haar solovoorstellingen ‘De Exoot’ en ‘Ram’. Ze is uniek en eigen in alles wat ze doet en ze beschikt over een jaloersmakend optimisme.

Za 19 okt

Emmy Verhey, ruim vijftig jaar was deze gevierde violiste een internationaal gevraagde soliste. Ze speelde op alle grote Europese concertpodia maar ook in landen als de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. In 2015 gaf ze haar afscheidsconcert. Hoe ziet het leven van Emmy er op dit moment uit en welke andere passies verrijken nu haar leven?

Zo 20 okt
Dieuwertje Blok kennen we natuurlijk allemaal als het gezicht van het zeer populaireSinterklaasjournaal (“de leukste baan van Nederland”), maar ze doet nog veel meer. Als onderdeel van dit concert zal deze grand dame een persoonlijk inkijkje geven in haar wonderlijke wereld waarin de thema’s vrijheid en verwondering een grote rol spelen.

Seizoen 2018-2019

Vr 5 oktober
Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe. Zij vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving, want we hebben het allemaal nodig om ergens bij te horen en mee te kunnen doen.

Vr 12 oktober
Sjoerd Kuyper, schrijver. Hij schreef meer dan vijftig kinderboeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Zo maakte ‘Het zakmes’ furore als televisieserie en als speelfilm. In 2012 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Theo Thijssen-prijs.

Zo 14 oktober
Wilma Elferink. Ze studeerde theaterwetenschappen maar werd verloskundige en zette veel nieuw leven op de wereld.

Vr 19 oktober
Jan Zijp, natuurwachter en kunstenaar. Er is niemand in Callantsoog en omstreken die zo spannend en vol verwondering over de natuur kan praten als Jan.

Vrij  26 oktober
Aimée de Jongh, striptekenaar. Ze wordt gezien als een van de grootste jonge talenten van de Nederlandse stripwereld.

Zo  28 oktober
Nouchka van Brakel, regisseur. Ze was de eerste Nederlandse filmmaakster na de Tweede Wereldoorlog, die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken, zoals Het debuut (1977) en Een vrouw als Eva ( 1979), de eerste Nederlandse film met een lesbische thematiek.

Za 10 november
Marike van IJssel. Ze is uitgeroepen tot ‘vrouw van het jaar’ in Leiden vanwege haar prachtige initiatieven die mensen met elkaar verbindt. Zo is ze de grondlegger van de Geluksroute die inmiddels zijn weg heeft gevonden door heel Nederland.

Za 17 november
Jan Boerstoel, één van de beste tekstschrijvers die Nederland rijk is. Hij is de meester van de terloopsheid, de man die zijn gevoelens en meningen tussen de regels verstopt.

Zo 18 november
Carlijn Kingma, jonge kunstenaar die met haar unieke talent nationaal aan het doorbreken is. Als cartograaf van denkwerelden maakt zij metersgrote pentekeningen, complexe beeldkaarten waarin zij de maatschappij analyseert.

Do 22 november
Han Noten, burgemeester van Dalfsen, ook wel bekend als de ‘Oosterling met zachte G’. Hij is bevlogen in alles wat hij doet of het nu gaat om politiek, cultuur of zijn grote passie koken.

Zo 25 november
Marcel Möring, één van de bekendste schrijvers van Nederland. Hij heeft een imposant oeuvre en staat bekend als een krachtige verhalenverteller die compromisloos te werk gaat.

Za 19 januari
Joris Lutz, deze Rotterdammer is eigenlijk bekend van ‘alles’ omdat hij ook van alles kan. Hij is acteur, presentator, (kinderboeken)schrijver, zanger en gitarist en bekend van talloze theatershows zoals o.a. ‘Oebele’ met VOF de Kunst , ‘Bakker Lutz’ en tv-programma’s waarvan ‘Ha die Pa’ de bekendste is.

Vr 25 januari
Jan Terlouw, kernfysicus, politicus en schrijver. Deze intrigerende man is eigenlijk niet in één alinea te beschrijven, gelukkig behoeft hij voor velen dan ook nauwelijks nog een introductie. Hij schreef o.a. de klassiekers ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’, beide boeken werden verfilmd. Hij deed veel stof opwaaien met zijn hartstochtelijke pleidooi voor het zuinig omgaan met de aarde en voor ‘het touwtje uit de brievenbus’ in DWDD.

Za 2 februari
Erik Hagelstein, journalist, presentator en zanger. Hij schreef o.a. het prachtige boek ‘Parels van de Achterhoek’, een boek vol mooie en persoonlijke verhalen van Achterhoekers die nationaal of internationaal furore hebben gemaakt. Daarnaast zingt hij in succesvolle bands, schrijft hij voor de Gelderlander en presenteert hij erop los.

Vr 8 februari
Jos Stelling, filmregisseur en scenarist. Hij won vele nationale en internationale prijzen, zowel voor zijn films als voor zijn gehele oeuvre waaronder 9 Gouden Kalveren, een Gouden Roos, twee Gouden Gryphons en de St. Petersburg prijs. Zijn eerste speelfilm, Mariken van Nieumeghen, werd in 1975 geselecteerd voor de officiële competitie op het filmfestival in Cannes.

Za 9 februari
Tjerk Ridder, theatermaker, muzikant en schrijver. Maar tegelijk: reiziger, verteller en inspirator. Voor zijn meest recente reisproject liep hij samen met zijn ezeltje Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘het Martinuspad’ van Parijs naar Groningen rond het thema delen en solidariteit.

Vr 15 februari
Manda Heddema, eigenaresse van boekhandel De Koperen Tuin – ook wel bekend van het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Ze houdt vooral van boeken die haar kijk op het leven verruimen. Het contact met mensen vindt Heddema één van de mooiste aspecten van haar vak en ze heeft dan ook de gave om vaak te weten welk boek bij iemand past.

Za 23 februari
Erik van Muiswinkel, cabaretier, acteur, zanger en (televisie)presentator. Hij verwierf grote bekendheid door zijn bijdrage aan de programma’s ‘Ook dat nog!’, ‘Kopspijkers’ en ‘Studio Spaan’. Daarnaast vormde Erik van Muiswinkel samen met Diederik van Vleuten lange tijd een onafscheidelijk en succesvol duo. Na duizend avonden samen optreden besloten beide mannen hun eigen weg te gaan om weer nieuwe vormen van theater uit te gaan proberen. In 2014 won Erik de nationale cabaretprijs ‘De Poelifinario’ voor zijn epos ‘Schettino!’.

Za 2 maart
Aggie van der Meer, schrijfster en dichteres. Dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen en daar ook nog eens succesvol in te worden bewijst deze grand dame van de Friese literatuur die pas op latere leeftijd begon met schrijven. Ze is 92 lentes oud en staat bekend als multitalent. Aggie schrijft romans, verhalen, gedichten, toneelteksten en verzorgt haar eigen boekomslagen. In 2011 ontving ze de prestigieuze Piter Jellesprijs voor haar historische familieroman Oerfeart.

Zo 3 maart
Joop Wittermans, acteur. Hij wist op zijn veertiende al dat hij acteur wilde worden. Het toneel was een plek waar hij zich kon onderscheiden en waar hij zich vrij voelde. Zijn loopbaan begon in het theater, bij toneelgroepen als Tyrater en Toneelgroep Noorder Compagnie. Inmiddels zit hij al ruim 45 jaar in het vak en heeft hij al vele glansrollen vertolkt in het theater, in dramaseries en in films.

Zo 17 maart
Kitty Mertz, programmamaker en verslaggever. Als je aan Kitty denkt, denk je aan passie. Ze presenteert, maakt reportages, en ontvangt allerlei interessante persoonlijkheden op haar bank. En dit alles doet ze met een jaloersmakende overgave en betrokkenheid.

Zo 24 maart
Suzan Seegers, zangeres en musicalactrice. Ze is klein van formaat maar groots in haar zingen en weet met haar prachtige geluid en sprankelende persoonlijkheid keer op keer de harten van het publiek te raken. Na haar roemrijke deelname aan ‘Op zoek naar Evita’ veranderde alles. Ze speelde in talloze producties, won een Musical Award, begon een solocarrière en schitterde als Jos van Rey in de opera El Rey.

Zo 7 april
Arjan Postma, boswachter. Hij heeft in korte tijd de harten van natuurminnend Nederland veroverd. De freelance boswachter, bekend van televisie, weet met zijn levendige manier van vertellen de natuur dichtbij te brengen.

Do 11 april
Hanneke Groenteman, programmamaker, journalist en schrijver. Ze begon haar journalistieke carrière bij Het Parool, later maakte ze radioprogramma’s voor de VARA en presenteerde ze onder meer het kunstprogramma De Plantage, Zomergasten en het succesvolle Sterren op het doek. Haar hart ligt bij culturele en maatschappijkritische programma’s waarin ze o.a. laat zien dat kunst spannend, humoristisch en ontroerend kan zijn. Als interviewer zoekt ze altijd het persoonlijke op wat vaak leidt tot intieme ontboezemingen.

Do 18 april
Emmy Verhey, ruim vijftig jaar was deze gevierde violiste een internationaal gevraagde soliste. Ze speelde op alle grote Europese concertpodia maar ook in landen als de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. In 2015 gaf ze haar afscheidsconcert.

Vr 10 mei
Els van de Wetering, zangeres, muziekdocente en dirigente. Ze kent de kracht van muziek en hoe dat iedereen met elkaar verbindt en weet met haar aanstekelijke enthousiasme iedereen aan het zingen te krijgen. Daarnaast zingt ze zelf ook de sterren van de hemel bij de popcoverband ‘Watch Els!’, het trio ‘Sing it! Sisters!’ de Bigband ‘The Sir Oliversband’ en het duo ‘Silky Sound’.

Za 25 mei
Hakim Traïdia, geboren in Algerije,  is een creatieve duizendpoot. Hij leeft van zijn fantasie en is één van de beste verhalenvertellers die Nederland rijk is. Hij is bij het grote publiek vooral bekend van Sesamstraat maar hij doet ook vele televisie- en theateroptredens, speelt in films, vertelt verhalen en schrijft boeken.

Vr 21 juni
Björn van der Doelen, muzikant, ook wel bekend als ‘de parel van Brabant’. Björn speelde als profvoetballer voor PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. Al voor zijn dertigste was hij met voetbalpensioen en begon hij een nieuw leven als muzikant.

Zo 23 juni
Zuster Christella Warini, in haar geboorteland Indonesië trad ze in als zuster waarna ze in 2000 naar Nederland werd uitgezonden en lid werd van de Zusters Franciscanessen van Denekamp. Het leven is voor Zuster Christella een pelgrimage. Onderweg ontmoet ze medepelgrims die uitnodigen om de vele kleuren van het leven met elkaar te delen.

Seizoen 2017-2018 

Do 14 september
Vanessa Evers, hoogleraar Sociale Robotica aan de Universiteit Twente. ‘De hipste professor van Nederland’ noemde Opzij haar bij de uitreiking van de Opzij Talent Award 2014.

Vr 15 september
Kirsten van Teijn, cabaretière en zangeres. Ze won alle prijzen die je kunt winnen op het Groninger Studenten Cabaret Festival en bestormt nu de podia met haar veelzijdige talent.

Zo 17 september
Rinus Rasenberg, zanger, filmer en schrijver in de volksmond is hij bekend als ‘de zingende dierenarts’.

Wo 4 oktober
Estée Strooker de jongste chef-kok van Nederland, winnaar van Masterchef, ze is ‘Vlees noch Viskok’ op kookzender 24Kitchen en sinds 2011 baas in haar eigen restaurant ’t Amusement.

Za 7 oktober
Jaap Robben, schrijver en theatermaker. Sinds 2000 schrijft hij gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn debuutroman Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandels Prijs, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015.

Zo 8 oktober
Katinka Waelbers, kunstenares. Ondanks een succesvolle wetenschappelijke carrière koos zij voor dat waar haar hart sneller van gaat kloppen; kunst maken. Ze is bekend door haar bijzondere glaskunst, maar niks is deze creatieve duizendpoot te gek.

Vr 20 oktober
Pearl Joan(Jozefzoon), zangeres en musical-actrice. Ze won het tv-programma Van Popster tot Operaster, schitterde als hoofdrolspeelster in de musical Dreamgirls en stond in de theaters met de Nederlandse bewerking van de Matthäus Passion.

Zo 22 oktober
Jacques Klöters, schrijver, programmamaker en ‘godfather van de kleinkunst’.

Za 28 oktober
Laus Steenbeeke, bekend van Het Klokhuis en zijn rollen in de televisieseries ‘Flodder’ en  ‘t Schaep met de 5 poten’. Ook speelde hij in ‘Hema de musical’ en won een John Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke bijrol in de musical ‘The Lion King’.

Zo 29 oktober
Theo Hakkert, journalist en columnist. Theo is een bekend columnist en journalist bij De Twentsche Courant Tubantia. Daarnaast is hij literair journalist en criticus. Regelmatig is hij als interviewer te vinden op festivals en literaire avonden. Hij was onder andere jurylid bij de Libris Literatuur Prijs 2012 en De Gouden Strop 2013

Wo 15 november
Amal Karam, stadsdichter van Nijmegen en journalist. Nadat ze in 1996 naar Nederland vluchtte schreef ze onder het pseudoniem Ama Karma van 2006 tot 2013 wekelijkse columns voor de Gelderlander. In 2012 won Karam met haar gedicht ‘De Haatpostbode’ de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie.

Vr 17 november
Gerjon Gijsbers, schrijver. In november 2015 verscheen een selectie van zijn radiocolumns onder de titel ‘Ik keek naar boven en had geen idee’ bij Uitgeverij Fagus. Gerjon stond op verschillende festivals, waaronder de Zwarte Cross, Mañana Mañana en Lowlands en schreef voor onder andere Propria Cures en HP/De Tijd.

Zo 19 november
Gerda Havertong, actrice, zangeres, presentatrice en Sesamstraat icoon. Ze is afgestudeerd pedagoge maar na een actieve periode in het onderwijs in Suriname en Nederland, koos zij toch voor de wereld van kunst en cultuur. Havertong houdt zich onder andere bezig met poëzie en vertellingen voor kinderen en voordracht van gedichten uit derdewereldliteratuur in combinatie met muziek.

Vr 8 december
Chefkok Jermain de Rozario. Van vuilnisman tot kok; dat is het verhaal van Jermain. Deze jonge Brabander kwam na een rits losvaste baantjes, waaronder die van vuilnisman, terecht in de keuken van een tweesterrenrestaurant. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Vandaag de dag staat deze getalenteerde chefkok in de keuken van zijn eigen restaurant ‘De Rozario’ in Helmond. De Volkskrant noemt zijn restaurant een ‘culinair spektakel.’ Hij kookt vanuit zijn gevoel en net als het leven, kan dat elke dag anders zijn.

Za 9 december
Zanger, muzikant en liedjesschrijver Max Douw. Hij werkte mee aan o.a. producties van Herman van Veen en het Residentie Orkest. Vorig jaar kwam zijn eerste Nederlandstalige soloalbum getiteld ‘Gekkenhuis’ uit. Zijn liedjes gaan over hoe hij naar de wereld kijkt en hoe hij probeert te begrijpen wat de betekenis is van menselijke gevoelens en situaties.

Vr 19 januari
Striptekenaar Peter de Wit. Hij werd bij het grote publiek bekend om zijn creatie “Sigmund”, de cynische psychiater die sinds 1994 iedere dag in De Volkskrant verschijnt.

Za 20 januari
De vrijzinnige en bevlogen predikant Pieter Lootsma. De vraag naar wat mensen werkelijk beweegt en uit welke bronnen zij putten heeft hem altijd geboeid.

Zo 21 januari
Zanger, liedschrijver en theatermaker Thijs Maas. Tot voor kort trad Thijs op met zijn succesvolle band ‘MAAS’, maakte hij eigen voorstellingen bij Orkater en was hij onderdeel van het collectief ‘Het Nieuwe Lied’. Nu heeft hij het theater even achter zich gelaten om zich volledig te kunnen storten op zijn studie wijsbegeerte in Gent.

Wo 24 januari
Gitarist Peter van Elswijk. Na vele succesvolle bandprojecten te hebben gedaan legde Peter zich toe op de fingerpicking stijl. Hij speelde o.a. samen met Tommy Emmanuel en flamenco virtuoos Eric Vaarzon Morel, om maar enkele gitaargoden te noemen.

Vr 26 januari
C
abaretière en liedschrijfster Mylou Frencken, ook wel de ongekroonde koningin van het kleinkunstlied genoemd. Ze kan ontroeren en confronteren. Ze zoekt naar wat mensen verbindt, maar kan hartstochtelijk twijfelen aan wat hen scheidt.

Za 27 januari
Keramiste en dichteres Mia Wittop Koning. In haar werk zijn mensfiguren en humor ruim vertegenwoordigd. Ze bracht twee juweeltjes van dichtbundels uit en weet als geen ander poëzie en keramiek te combineren.

Vr 2 februari
De veelzijdige filosoof en schrijver Henk Oosterling. Hij is oud-kampioen Japans zwaardvechten, oprichter van het educatieve project Rotterdam Vakmanstad, al ruim 30 jaar hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit en auteur van meer dan 30 boeken. In 2008 ontving hij de Laurenspenning voor zijn verdiensten voor het maatschappelijke en culturele leven van de stad Rotterdam en daarbuiten.

Do 8 februari
Zangeres Conny Vink. Deze sprankelende vrouw werd o.a. bekend met de hit ‘Bossa Nova Boy’, ‘De Toeteraar’ en ‘Maak je niet dik’. Ook speelde zij in de revue ‘Blij Blijven’ met André van Duin en Frans van Dusschoten en was ze te zien in talrijke radio- en tv uitzendingen.

Vr 9 februari
Boekenverkoopster Margreet de Haan. Margreet en haar zwart-witte dalmatiër zijn wereldberoemd in Vlissingen en nu ook in heel Nederland sinds ze de titel ‘Boekverkoper van het Jaar 2017-2018’ in de wacht sleepte. Verwondering is een belangrijke leidraad in haar leven.

Za 17 februari
Zanger Frédéric Dorfmann, in Enkhuizen “wereldberoemd” als docent Frans. In 1998 won hij de publieksprijs van het befaamde “Concours de la Chanson” in de Kleine Komedie. Sindsdien treedt hij op als ambassadeur van het Franse chanson.

Zo 18 februari
Schrijver Sjoerd Kuyper. Hij schreef meer dan vijftig kinderboeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Zo maakte ‘Het zakmes’ furore als televisieserie en als speelfilm. In 2012 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Theo Thijssen-prijs. De jury prees zijn talent om moeilijke en grootse dingen te vertellen in een eenvoudige taal.

Vr 2 maart
Het idealistische kunstenaarsduo Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars. In hun werk zoekt dit duo naar een poëtische versmelting van hun beider achtergronden: beeldende- en bewegingskunst. Binnen uiteenlopende sociaal-artistieke projecten zetten zij daarnaast kunst in om de wereld een beetje mooier te kleuren. De Kunstkamer als culturele broedplaats is daar een goed voorbeeld van.

Za 17 maart
De Pools/Vlaamse zangeres Natalia Rogalski. Natalia zong jarenlang bij de groep Flairck en werkte samen met o.a. Eric Vaarzon Morel en Fernando Lameirinhas. Opvallend is haar prachtige en expressieve stemgeluid en haar vertolking van liederen in diverse talen.

Do 22 maart
D
ramatherapeute, actrice en passie-coach Ingrid Schröder. Als coach wil ze mensen helpen hun passie te ontdekken en te leven. Als je jezelf durft te zijn in alle facetten van je persoonlijkheid heeft jouw boodschap impact. Haar openheid nodigt de ander uit zichzelf te laten zien. Daarnaast is Ingrid zeer actief binnen het improvisatietheater.

Zo 25 maart
Schrijver Jan Siebelink. Met zijn bekroonde roman ‘Knielen op een bed violen’ veroverde hij een breed publiek. In zijn romans en verhalen gaat het altijd om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden tot raadselachtige personages. Literatuur hoort mensen bijzonder te maken, aldus Siebelink. 

Za 7 april
De Drentse schrijver en dichter Anne Doornbos. Hij schrijft gedichten, cabaretteksten, korte verhalen en toneelstukken. Daarnaast is hij zeer betrokken op maatschappelijk en cultureel gebied en een groot voorvechter van de Drentse streektaal. Zijn nieuwste bundel werd genomineerd voor de Streektaalprijs 2017.

Zo 8 april
De veelzijdige Egbert Meyers. Hij is o.a. zanger, gitarist, streektaalfunctionaris, auteur, (tekst)dichter en kunstenaar/ontwerper. Als geboren Drent zit de ‘Drentse toal’ in zijn hart, maar ook in het Engels kan hij zijn muzikale inspiratie kwijt. In zijn muziek durft hij zijn emotionele kant te tonen en dat uit zich in prachtige liederen. Als onderdeel van dit theaterconcert zal Egbert vertellen en zingen over wat hem verwondert, inspireert en beweegt.

Vr 13 april 
Joop Mulder, hij is oprichter van het Oerol Festival op Terschelling, maar nam een jaar geleden afscheid als creatief directeur om zich volledig te kunnen richten op zijn andere project: Sense of Place, dat hij zes jaar geleden begon. Sense of Place is een verzamelnaam voor tal van cultuur-landschappelijke projecten die het verhaal van de Waddenkust vertellen.

Za 14 april
Z
anger, liedjesschrijver en radio- en televisiepresentator Henk Westbroek. Deze eigenzinnige man lijkt het woord ‘duizendpoot’ te hebben uitgevonden. Naast zanger en liedjesschrijver van Het Goede Doel, was hij één van de populairste radiopresentatoren van Nederland. Ook is hij een succesvolle horecaondernemer en al jaren actief bij RTV Utrecht. Zijn levensverhaal is recentelijk i.s.m. auteur Martin Groenewold uitgebreid gebundeld in het boek ‘HENK: Het levensverhaal van Henk Westbroek’.

Vr 20 april
Dichter Leo Hermens. Deze dichter houdt van de taal zoals hij van het leven houdt: door ze vrij te laten, door ze hun vlucht te gunnen. De gedichten zijn lichtvoetig, melancholiek maar ook dwars en absurd.